Vitaminler

Sağlıklı beslenmede vitaminlerin etkisi büyüktür. Sindirime uğramayan vitaminler enerji verici özellikleri olmadığı için çok dikkate alınmamıştır. Fakat günümüzde biliyoruz ki her vitaminin eksikliği vücutta çeşitli sorunların oluşmasına neden olmaktadır.

Vitaminler Sindirilir mi?
Vitamin molekülleri zaten çok küçük oldukları için tekrar sindirime uğramazlar.
Vitaminler Nerede Emilir?
Sindirim sisteminde vitaminlerin emildiği alanlar farklılık göstermektedir. Yağda çözünen vitaminler ince bağırsakta yağ molekülleriyle beraber emilirken; B, K gibi vitaminler kalın bağırsakta su ve minerallerle emilmektedir.
Vitaminlerin Görevleri Nelerdir?
Büyüme ve gelişmede, vücudun hastalıklara direncinin sağlanmasında, Yeni hücrelerin oluşmasında vitaminlerin önemi büyüktür. Ayrıca vitamin eksikliklerinde vücutta çeşitli aksamalar görülmektedir.
Vitaminler Tablosu

Vitamin Adı

Görevi

Eksikliğinde oluşan sonuç

Bulunduğu besinler

A

Gözü kuvvetlendirir. Bağışıklığa yardım eder. Gece körlüğü Balık yağı, yumurta, yeşil sebzeler, süt ve tereyağında

B Grubu

Sinir sistemi ve kasları güçlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Deri ve sindirim sistemine faydalıdır. Beri beri hastalığı.
Pellegra Hastalığı
Et, süt, yumurta, ekmek, yeşil bitkiler.

C

Diş ve kemik yapısını güçlendirir. Hastalılara direnci arttırır. Diş eti kanaması olarak bilinen Skorbüt hastalığına neden olur Turunçgiller, domates, kivi, yeşil bitkiler

D

Kemik ve dişerin kuvvetli olmasını sağlar Kemiklerin yumuşaması olarak bilinen Raşitizim hastalı Yumurta, süt, tereyağı, balık yağı

E

Sinir sistemini kuvvetlendirir KısırlıkRuhsal bozukluklar Yeşil bitkiler, et, süt, tahıllar, fındık, ceviz, susam

K

Kanın pıhtılaşmasını sağlar Kan iyi pıhtılaşmaz Yeşil sebzeler, domates, karaciğer, Yumurta sarısı

Vitaminler Nerede Üretilir?
Vitaminler bir kısmı bitkisel gıdalardan karşılanır. Fakat Tüketici canlılar da çeşitli vitaminleri üretebilmektedir. Örneğin B ve K vitamini kalın bağırsakta bakteriler tarafından üretilebilmektedir. Provitamin şeklinde alınan gıdaların güneş ışını yardımıyla deride D vitaminine dönüştürüldüğü bilinmektedir.
Vitaminler Depolanır mı?
Sindirim kanallarında emilen vitaminler önce kana daha sonra da hücrelerin içine kadar ulaşırlar. Ver vitamin hücrelere ulaşsa da fazla vitaminlerin depolanması hepsi için ortak değildir. Genellikle yağda eriyen vitaminler(A, D, E, K) vücutta depolanırken, suda eriyen vitaminler idrarla dışarı atılırlar. Vitamin hapı kullanıldığında idrar rengi hemen değişmektedir. Bu da bazı vitaminlerin idrar yoluyla dışarı atıldığının bir kanıtıdır.

Vitaminlerle ilgili hazırladığımız görsel. Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

vitaminler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*