Sesin Yansıması

Ses de tıpkı ışık gibi yansıma özelliğine sahiptir. Sesin bir engele çarparak geldiği ortama geri dönmesine yansıma denir. Bu yansımanın şekli ses dalgalarının çarptığı yüzeyin cinsine göre değişir.

Sesin yansıması

Ses dalgaları duvara çarparak yansıyor ve kulağımıza ulaşıyor.

Sesin yansıması

Bir sınıf ortamında sesin yansıması gösteriliyor. Bazı ses dalgaları öğrencilere doğrudan ulaşırken bazıları ise sınıfın duvarlarından yansıyarak ulaşıyor.
(Karışık görünmemesi için ses dalga olarak değil ışın şeklinde  gösterilmiştir.)

Ses yansıması pürüzsüz yüzeylerde fazla pürüzlü yüzeylerde azdır. Bu nedenle boş bir odada sesimiz çok iyi yansıdığı için yankılanma olur. Banyo gibi pürüzsüz yüzeylere sahip mekanlar da da ses iyi yansır.

bos-oda-ses

Odanın içi eşyalarla dolduğunda ses bu eşyalara çarparak kırılır. Pürüzlü  yüzeyler sesin düzgün yansımasını önler. Kütüphane gibi ortamların sessiz olmasının sebeplerinden biri de kitaplıkların pürüzlü yüzey oluşturmasıdır.

Yankı

Yankılanma sesin yansımasıyla oluşur. Bir engele çarpan ses dalgalarının geri dönerek kulağımıza ulaşmasına yankılanma denir. Yüksek binalar veya duvarların karşısında bağırdığımızda sesimizin yansımasını duyabiliriz.
Yankı olabilmesi için duvarla aramızda en az 17 metre mesafe olmalıdır.

Yankı genellikle istenmeyen bir durumdur. Sinema ve tiyatro salonları, sınıflar, tünel ve metro istasyonu gibi mekanların duvarları sesin yansımasını engellemek(soğrulma) için pürüzlü yapılır.

Tiyatro salonu pürüzlü duvarlar

Tiyatro salonunda yansımayı engelleyici pürüzlü duvarlar.

 

Metro pürüzlü duvar

 

 

One Reply to “Sesin Yansıması”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*