Bitkilerin büyümesine etki eden çeşitli faktörler vardır. Bitkilerde tozlaşmadan sonra döllenme ve çeşitli büyüme aşamaları vardır.
Öncelikle bitkiler de canlı olduğu için bir hayat döngüsü vardır. Örneğin domatesin hayat döngüsüne bakalım:
Genç bitki yeterli olgunluğa ulaşır ve yetişkin olur. Bitkiler çiçek açmaya başladıklarında yetişkin hale gelirler.
Çiçek açtığında erkek organın başçık kısmındaki polenler dişi organdaki dişicik tepesine taşınır. Bu olaya tozlaşma denir. Tozlaşma sonrasında dişi ve erkek üreme hücreleri birleşir (döllenme).
Dişi organdaki yumurta döllendikten sonra meyve oluşmaya başlar. Meyve olgunlaştıkça içinde tohumlar olgunlaşır. Meyvenin görevi tohumu korumaktır.
Olgunlaşan tohumlar meyveleri yiyen kuş, sincap gibi hayvanlar ve rüzgarın etkisiyle başka alanlara taşınır ve toprağa düştüğünde çimlenerek yeni bitkiyi oluşturur.
Tohumların taşınmasıyla ilgili ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN >>
Çimlenme
Tohumlar çimlenmeden önce uyku halindedir. Uygun ortam şartları oluştuğunda tohum filizlenmeye başlar. Buna çimlenme denir.
Çimlenme için gerekli olan maddeler;
- Sıcaklık
- Su (nem)
- Oksijen
Bu şartlar sağlanmazsa çimlenme olmaz.
Büyüme
Bitkilerin büyümesi için hayvanlarda olduğu gibi bazı maddelere ihtiyacı vardır.
Bitkilerin büyümesi için gerekli olan maddeler;
- Su ve mineral
- Işık (güneş veya yapay ışık)
- Karbondioksit
- Uygun Sıcaklık
Bitkiler fotosentez yaparlar. Köklerinden su ve mineral, yapraklarından da karbondioksit alırlar. Fotosentez için ışık da gereklidir.
Bitkiler belirli sıcaklıklara arasında daha iyi gelişirler. Bazı bitkiler sıcağı, bazıları soğuğu sever. Genel olarak bitkiler 10 – 40 ºC sıcaklıklar arasında yaşar. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar bitki gelişimini olumsuz etkiler.