Ses ve görüntü sinyallerini iletmek için kullanılır. 2003 yılında geliştirilmiş bir teknolojidir. Günümüzün dijital ses ve görüntü teknolojisinde en iyi veri akışını sağlayan sistem olarak adlandırılır.
Eskiden uydu alıcısı veya video cihazlarından Tv’ye görüntü aktarımı UHF veya VHF bandından zayıf bir tv yayını olarak basit bir kabloyla taşınırdı. Teknoloji geliştikçe Skart (scart) denilen görüntü iletim birimi geliştirildi. Skartlarda görüntü eski sisteme göre daha netti.
HD yani yüksek çözünürlüklü yayınların çıkmasıyla standart görüntü aktarım yolları yeterli olmuyordu. Bir DVD den elde edilen görüntüyü tüm netliğiyle LCD türü ekrana skart yoluyla aktarmak görüntüde kalite kaybı oluşturuyordu.
HDMI ( High Definition Multimedia Interface) teknolojisi görüntüyü kalite kaybı olmadan ekrana aktarmayı sağlamaktadır.
HDMI yayın yapan cihazlar görüntüyü sıkıştırma yapmadan, doğrudan çıkışa yönlendirir. Bu sayede görüntüde kalite farkı yaşanmamaktadır.
HDMI Kablo
HDMI kablolar 15 metreye kadar kayıpsız görüntü aktarımı yapabilmektedir. Piyasada kalitesine göre çeşitli fiyatlara satılan bu kablolar 15 – 100 dolar arası fiyatlarla alınabilmektedir.
HDMI Yayınlar
Yüksek çözünürlüklü ( HD ) yayınlar geleceğin görüntü teknolojisi olarak adlandırılmaktadır. Butür yayınlar HDMI özellikli DVD lerde, D-smart, Digitürk gibi ücretli uydu yayınlarında ve internet ortamında bulunabilir.
HD Ekranda Tv
Tv yayınlarının çoğu hala düşük çözünürlüklü olduğu için LCD monitörlerle standart tv yayınlarını (SD) net olarak gösterememektedir. SD yayınların hem çözünürlüğü düşük hem de görüntü ölçüleri dikdörtgen biçimli LCD ve Plazma ekranlarla uyumlu değildir. SD yayınları en iyi kare ekranlı televizyonlardan izlenebilir. Yine de bir geniş ekran televizyon alınacaksa sadece SD yayın izlenecekse Full HD olarak belirtilen ekranlar çok uygun olmayacaktır. Eğer sadece standart uydu yayınlarını izleyecekseniz Full HD yerine HD Ready denilen modellerin tercih edilmesi daha kaliteli bir görüntü almanızı sağlayacaktır.