Günlük hayatta kedi, köpek, kuş gibi hayvanları sıklıkla görürüz. Farklı yaşam alanlarında yaşayan hayvan türleri de farklıdır. Orman, okyanus, göl veya akarsu ortamında bulunan hayvan türleri çok çeşitlidir.
Hayvanlar kendi besinlerini üretemezler; yani tüketicidirler.
Bilimsel sınıflandırmada insanlar da hayvanlar sınıfından kabul edilir. İnsanlar hücre, doku, organ, sistem benzerliklerinden dolayı hayvanlarla aynı guruba alınmıştır.
Hayvanların genel özellikleri:
- Genellikle hareketlidirler.
- Kendi besinlerini üretemezler. Diğer hayvan ve bitkilerle beslenirler.
- Çok sayıda hücreden oluşmuşlardır.
- Genellikle dişi ve erkek olmak üzere cinsiyetleri vardır.
- Tanımlanmış 1,5 milyon hayvan türü vardır.
1. Omurgalı hayvanlar: İskeleti olan; insan, at, fil, kuş, hamsi gibi türlerdir.
omurgalı hayvanlar çeşitli alt basamaklara ayrılır.
- Balıklar: suda yaşarlar. Solungaç solunumu yaparlar. derileri pullarla kaplıdır. Genellikle yumurtayla çoğalırlar. (Mezgit, hamsi, lüfer, orkinos vb.)
- Kurbağalar: Hem kara hem de sularda yaşarlar. Ayak parmakları arası perdelidir. Yumurtayla çoğalır ve akciğer solunumu yaparlar.
- Sürüngenler: Ayakları yoktur veya sürünmeye yetecek kadar küçüktür. Derileri pul gibi sert ve kuru bir maddeyle kaplıdır. Yumurtayla çoğalırlar. Sürünerek hareket ederler. ( timsah, kaplumbağa, yılan vb.)
- Kuşlar: Vücutları tüylerle kaplıdır. Tavuk, penguen, deve kuşu gibi uçamayan türleri vardır. Yumurtayla çoğalırlar
- Memeliler: Yavrularını doğururlar ve sütle beslerler. Genellikle karada yaşarlar. Yunus, balina, yarasa, fok gibi farklı ortamlarda yaşayan türler de vardır. İnsan, kedi, geyik, fil, fare, kaplan vb. memeli canlılara örnektir.
2. Omurgasız hayvanlar: iskeleti olmayan süngerler, denizanası, solucan, salyangoz, deniz yıldızı, yengeçler, çıyanlar, akrepler, keneler, örümcekler ve çeşit çeşit böcekler gibi türlerdir.
En büyük memeli canlı: Mavi balina
En küçük memeli canlı: Yaban arısı yarasası.
Çok teşekkürler.Çok güzel olmuş.Çok yardımcı oldu