Böcekçiller takımından memeli bir hayvan olan köstebek toprak kazıcılığıyla ünlenmiş yeraltı yuvalarında yaşayan bir hayvandır. Arka ayaklarına oranla ön ayaklar daha fazla vücudun içinde kalmış sadece el kısmı derinin dışındadır.
Kazmakla yörevli ön üyeler (eller) beş parmaklı ve geniştir. Köstebeğin gözleri ise çok küçüktür.
Köstebekler Kör Müdür?
Köstebeğin göz bebekleri normal bir yapıda olmasına karşın göz kapakları çok kalın ve kısık olduğu için bazı köstebekler etrafı hiç göremez. Yani Köstebeklerin bir kısmı için gerçekten kördür denilebilir. Ama köstebeklerin koku alma ve işitme duyuları çok gelişmiştir.
Avrupa Köstebeği 15 cm boyundadır. Kuyruğu ise 3 cm’dir. Burun bölgesinde toprağı itmeye yarayan sert bir yapı elde etmek için kemikçikler bulunur.
Köstebeğin Hayatı
Köstebekler sanılanın aksine kış uykusuna yatmaz. Yıl boyunca hareketlidir. Kış mevsimşinde toprağın daha derinlerine iner. Bahar geldiğinde ise köstebekler için tünel kazma dönemi başlar. Kalıcı tüneller ve av tünelleri kurulur. Tünellerin merkezinde köstebeğin ofisi bulunur.
Genellikle kurtlarla beslenen köstebekler bu nedenle yararlıdır. Fakat ekili alanlar söz konusu olduğunda köstebekler çeşitli zararlara neden olabilirler.