İşitme organımız kulağın sağlığını korumak için yapmamız gerekenler.
Kulak Sağlığı İçin;
1. Yüksek sesli müzik dinlemeyin.
Uzun süre yüksek sesli müzik dinlemek ilerleyen yaşlarda ciddi işitme kayıplarına neden olur.
2. Çalışma alanında kulak tıkacı kullanın
İş makineleriyle çalışanlar veya fabrika işçileri uzun süre şiddetli sese maruz kalırlar. Kulak için çok zararlı olan bu durumu önlemek için ses yalıtımı olan kulaklıklar kullanılabilir. Kulağa takılan çeşitli tıkaçlar da bulunur.
3. İşitme testi yaptırın
Siz farkında olmasanız da işitme duyunuzda azalma gerçekleşmiş olabilir. Özellikle gürültülü mekanlarda çalışanların düzenli olarak işitme testine girmesi gerekir.
4. Kulağı sudan koruyun
Kulağa kaçan su mikrop içerebilir ve kulak enfeksiyonuna neden olur. Özellikle yüzme esnasında kulağa su kaçmaması için kulak tıkacı kullanılmalıdır. Banyo yaparken kulakta vazelinli pamuk kullanılabilir.
5. Kulak temizliğine dikkat edin
Kulak enfeksiyonlara çok açıktır. Kulak temizli çok önemli olmasına karşın temizlik için yanlış yöntemler uygulanmamalıdır. Kulağı sert bir cisimle temizlemek, kulak pamuğu kullanmak, kulağa parmak sokmak olumsuz davranışlardır. Banyo sonrasında kulağı havluyla silmek yeterlidir.
6. Çok şiddetli seslerde ağzınızı açın
Kulak içi basıncını ayarlamak östaki borusunun görevidir. Östaki borusunun bir ucu orta kulakta diğeri yutaktadır. Şiddetli seslerde ağzımızı açarak kulak yolundan gelen basıncı östaki borusundan gelen basınçla dengelemiş oluruz.
_______________
İşitme cihazı nedir?
Kulağı az işitenler için geliştirilen işitme cihazları dışarıdan aldığı sesi yükselterek kulağa iletir. Bu sayede kulak rahat bir şekilde sesleri duyabilir. İşitme cihazları pille çalışır. Dışarıdan görülebilen veya görülemeyen türleri vardır.
Kısa ve öz,müfredata uygun faydalı bulduğum bir site. Emeğiniz için teşekkürler.