Nesli Tükenen Hayvanlar

Dünya’da yaşam var olduğundan bu yana pek çok canlı türü yok olmuştur. Bunun nedeni doğal nedenler ve evrimsel süreçlerdir. Günümüzde hayvanlarının neslinin tükenmesine neden olan şey insanların hatalı davranışlarıdır.

Bu yazıda gerek insan kaynaklı gerekse doğal nedenlerle nesli tükenmiş hayvanlara örnekler verilecektir.

Dinozorlar
dinozor
Etobur ve otobur türleri vardır. Büyük cüsseli hayvanlardı. Günümüzden 65 milyon yıl önce yok oldular. Tanımlanan 700 türü varır. Yok olmalarına gök taşı çarpması sonrasında yaşanan çevre felaketi neden olduğu düşünülmektedir. Dinozorlar zamanında insanlar henüz evrimleşmemişti.

Dodo Kuşu
dodo kuşu

17.Yüzyıl sonunda soyu tükenmiştir. 1 metre uzunluğunda 20. kg ağırlında uçamayan bir kuş türüdür. Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke olan Mauritius’ta yaşadılar. İnsanların adaya gelişiyle avlanma nedeniyle 200 yıl içinde türleri tamamen yok oldu

Mamut
mamut

4-5 metre buyunda, 8 ton ağırlığındadır. Milattan önce 1700’lü yıllarda nesli tükenmiştir. Günümüzdeki fillerle akrabadır. Mamutların neslinin tükenmesinde insanların onları avlaması ve buzul çağında oluşan iklim değişikliği etkili olmuştur.

Moa
moa

Boyları 3 metreye ulaşan Yeni Zelanda’da özgü uçamayan kuş türüdür. 17. yüzyılda yok oldular. Yok almalarının nedenleri arasında insanlar ve kolay av olabildikleri için yırtıcı hayvanlar sayılabilir.

Yolcu Güvercin
yolcu-guvercin

En çok bulundukları yer Kuzey Amerika’ydı. 19. yüzyılda eti için avlandı. Ormanlık alanların tahrip edilmesi de sayılarını azalttı. Yirminci yüzyılın başlarında nesli tükendi.

Kılıç Dişli Kaplan (Smilodon)
Smilodon
20 cm boyunda dişleriyle tanınırlar. Amerika kıtasında yaşadı. Buzul çağıyla yaşanan iklim değişikliği nedeniyle 10 bin yıl önce nesilleri yok olmuştur.

Çin Nehir Yunusu
çin nehir yunusu
Çin’de Yangtze Nehrinde yaşadılar. Çin’deki sanayi gelişimi kurulan hidroelektrik santrallerin türbinlerinde pek çoğu ölmüştür. Nehirdeki bilinçsiz avlanma ve sanayi atıklarının suları kirletmesi de bunda etkili olmuştur. 2004 yılında nesli tükenmiştir.

Bali Kaplanı
bali-kaplani
Endonezya Bali adasında yaşadı. Son bali aslanı 1925’te insanlar tarafından öldürüldü

Büyük Auk Kuşu
auk kuşu

Penguenlere çok benziyorlardı. İnsanlar tarafında tüyleri için avlanmışlardır. Ayrıca derisi ve eti için de avlanmışlardır. İnsanlar toplu olarak auk avına çıkıp tüylerini alıyorlar, sonrasında kuşlar ölüyordu. Son çifti 1844’te öldürülmüştür.

Nesli tükenmiş diğer bazı türler:

Tazmanya kaplanı, batı kara gergedanı, zanzibar leoparı, jamaika maymunu, fil kuşu, tepeli angut, fildişi gagalı ağaçkakan, newton papağanı, ak gözlü dere kırlangıcı, altın kurbağa, gri balina.

One Reply to “Nesli Tükenen Hayvanlar”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*