Kalp ve damar hastalılarının çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenlerden en önemlisi sağlıksız beslenmedir.
Araştırmalara göre kalp hastalığından ölümlerin büyük çoğunluğu yanlış beslenmeye bağlı olarak gerçekleşmektedir. Yanlış beslenmenin kalp ve damar sağlığına olumsuz etkileri:
- Damar tıkanıklığı
- Damar sertliği
- Yüksek tansiyon vb.
Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen davranışlar ve çözüm yolları:
İhtiyacımızdan fazla yemek: Çok fazla gıda tüketmek kilo almamıza, buna bağlı olarak çeşitli kalp-damar hastalıklarına yakalanmamıza neden olur.
Çözüm: Yemekler yavaş yenilmeli ve tokluk hissi gelince masadan kalkılmalı.
Abur cubur tüketimi: Bisküvi, cips, şekerleme, gofret vb. gıdalar yüksek oranda yağ ve şeker içerir. Bu gıdalar obeziteye neden olabilir.
Çözüm: abur cubur tüketimi azaltılmalı, market ürünleri yerine evde yapılabilen pasta, kek türü gıdalar kullanılmalıdır.
Kızarmış gıdalar: Kızartmalar hem yoğun yağ içerdiği için, hem de yağ yüksek sıcaklıkta bozulduğu için zararlıdır.
Çözüm: Patates vb. yiyecekleri yağda kızartmak yerine fırında kızartmalıyız.
Hamur işi gıda tüketimi: Karbonhidrat bakımından zengin olan bu gıdalar kilo artışına neden olmaktadır. Yoğun tüketildiklerinde kilo artışı olmakta bu da kalp-damar sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Çözüm: Unlu gıda tüketimi azaltılmalı, beyaz un yerine tam tahıl unları kullanılmalıdır.
Yağ tüketiminin fazla olması: Yağ bakımından zengin beslenmek kilo artışına neden olur. Ayrıca bazı yağ türleri damar sertliğine neden olur.
Çözüm: Zeytin yağı gibi sıvı yağlar kullanılmalı. Fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar tüketilmeli.
İşlenmiş et tüketiminin fazla olması: Salam, sucuk, sosis gibi gıdalar taşıdıkları yüksek yağ ve tuz nedeniyle kalp damar hastalıklarına yakalanma ihtimalimizi arttırır. Tuz tansiyonu yükselterek damarlara zarar verir.
Çözüm: işlenmiş et tüketilmemelidir.