Solunum sistemini oluşturan yapılar çeşitli nedenlerle hastalanmakta, bunlar da sistemin çalışmasını olumsuz etkilemektedir. Bu yazıda bazı solunum sistemi hastalıkları kısaca açıklanmıştır.
Nezle: Bulaşıcıdır. Öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateş belirtileri görülür. Nezleden korunmak için eller sık sık yıkanmalıdır.
Grip: Bulaşıcıdır. Virüsler neden olur. Belirtileri hapşırık, burunda kaşıntı, halsizlik, burun akıntısıdır. Aşı olunarak korunulabilir.
Verem: Tüberküloz olarak da bilinir. Bulaşıcıdır. Aşısı vardır(BCG). Hastalığa bakteriler neden olur. Verem hastalığı solunum sistemi organlarına zarar verir. Özellikle akciğerde oyuk benzeri yapılar oluşur.
Kabakulak: Virüs isimli mikroplar bu hastalığa neden olur. Bulaşıcıdır. Kulak ve çene altında şişlik, halsizlik, ateş, baş ağrısı görülür. Genellikle çocukluk çağında görülür. Aşıyla korunmak mümkündür.
Difteri: Kuşpalazı da denir. Difteri mikrobu boğaz ağız ve deri gibi alanlardaki küçük yaralara yerleşerek ürer. Boğazda şişliğe neden olur. Solunum sisteminin farklı organlarında farklı belirtiler verir. Aşıyla korunulabilir.
Boğmaca: Daha çok 1-4 yaş arası çocuklarda görülür. Aşısı vardır. Bulaşıcı bir hastalıktır. Aşırı öksürük, bulantı, kusma gibi belirtileri vardır.
Astım: Bazı iltihap veya alerjiler sonrasında soluk borusunun daralmasıyla ortaya çıkan nefes darlığıdır.
Bronşit: Bronşların içini saran zarın iltihaplanmasıdır.
Zatürre: Alveollerin mikrop kapmasıyla oluşur. Şiddetli göğüs ağrısı, titreme ve ateş belirtileridir. Çeşitli türleri vardır.
Akciğer kanseri: Akciğerdeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması hastalığıdır. En önemli nedeni sigaradır. Hava kirliliği ve bazı kanser yapıcı maddeler de akciğer kanserine neden olabilir.
_______________
İlgili Konular:
Solunum Sistemi
teşekkürler
Teşekkürler