Vücudumuzdaki Sistemler

vücudumuzdaki sistemler

1. SİNDİRİM SİSTEMİ
Vücudumuza aldığımız besinlerin parçalanmasını ve kana karışmasını sağlayan sistemdir. Sindirim sistemi sırasıyla ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve anüsten oluşur. Karaciğer ve pankreas, sindirim sisteminin yardımcı organlarındandır.

  • Fiziksel ve Kimyasal Sindirim
    Vücudumuzda gerçekleşen sindirim fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki bölüme ayrılır. Önemli olan kimyasal sindirimdir. Fiziksel sindirim kimyasal sindirime hazırlık aşamasıdır.
  • Sindirim Sisteminin Sağlığı
    Sindirim sisteminin sağılığını korumak için yapılması ve yapılmaması gereken şeyler.
  • Sindirim Sistemi hastalıkları
    Sindirim sisteminin sağlığının korunmasına yeterince özen gösterilmezse çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkması mümkündür. Gastrit, ülser, mide ağrısı, bağırsak tıkanıklığı, reflü vb hastalıklar sindirim sistemi hastalıklarına örnektir.
  • Sindirim Sistemi Soruları
    Sindirim sistemiyle ilgili hazırlanmış sorulara buradan ulaşabilirsiniz.





2. BOŞALTIM SİSTEMİ
Canlıların vücudunda gerçekleşen yaşamsal faaliyetler sonrasında çeşitli atık maddeler oluştur. Bu atık maddeleri vücuttan uzaklaştıran sisteme boşaltım sistemi denir. Böbrekler boşaltım sisteminin ana organıdır ve kanda biriken atık maddeleri temizler. Böbreğin haricinde karaciğer, deri, akciğer ve kalın bağırsak diğer boşaltım sistemi organlarıdır.

  • Boşaltım Sistemi Hastalıkları
    Böbrekler ve bağlı olduğu yapılarda meydana gelen rahatsızlıklar boşaltım sistemi hastalıkları olarak adlandırılır. Nefrit, böbrek taşı, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar bunlardan bazılarıdır.
  • Boşaltım Sistemi Soruları
    Boşaltım sistemiyle ilgili hazırlanmış sorulara buradan ulaşabilirsiniz.

3. DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
Vücudumuzun uyum içinde çalışmasını sağlayan sistemdir. Organların birbiriyle uyumlu çalışmasını, duyu organlarının aldığı bilgilerin değerlendirilmesini, hafıza ve öğrenmeyi, refleks hareketlerini denetleyici ve düzenleyici sistemler sağlar.

4. DUYU ORGANLARI
Duyu organlarımız göz, burun, kulak, deri ve dildir. Dışarıdan gelen uyarıları algılayan duyu organları bu bilgileri beyine ulaştırır. Beyin bilgileri değerlendirir ve işitme, koklama, tat alma, görme ve dokunma duyuları oluşur.

Duyu Organı Soruları